Pages

Powered by Blogger.

Wednesday 3 December 2014

Resepi Kek Coklat Ganache




RESEPI 1
  • 300g coklat masakan
  • 200g UHT whipping cream ( jenama Anchor adalah yg biasa digunakan )
  • 1s/b Mentega

Panaskan whipping cream atas api hingga mendidih sedikit dan matikan api.

Masukkan coklat atau korang tuang je atas coklat then kacau sebati.
lastly, masukkan mentega dan sebatikan.


RESIPI 2


  • 100g coklat masakan
  • 125ml susu segar
  • 50g mentega
  • 4s/b madu/gula

Satukan kesemua bahan yang ada dan masak dengan kaedah double boiling sehingga pekat dan berkilat.



RESIPI 3

  • 300g krim putar (whipping cream)
  • 600g coklat masakan 
  • 1/2 cawan sirap glukos/madu
  • 2s/b mentega


Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih. masukkan coklat dan kacau sebati.Masukkan sirap glukos- lastly masukkan mentega.



RESIPI 4 (bajet kos)

50g serbuk koko
1s/b minyak
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat (mgikut manis yg disukai)

Campurkan kesemuanya,panaskan diatas api perlahan sambil mengacau hingga sebati dan likat

sumber :http://chocosweeties.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment

 

Blogroll

About