Pages

Powered by Blogger.

Wednesday 3 December 2014

Resepi Tart Coklat





125gm mentega
60gm gula aising
1 kuning telur
100gm tepung gandum (+20gm lagi)
100gm tepung kastard
30gm tepung jagung
Sedikit esen vanilla
Jem nanas (kering) / coklat masakan (dicairkan)

1.       Pukul mentega, gula aising, kuning telur dan esen vanilla hingga kembang dan ringan.
2.       Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung.  Uli dengan tangan hingga sebati dan tidak lekat pada tangan.
3.       Canai doh setebal 5mm dan terap guna acuan. Letakkan di atas tray yang dilapik dengan baking paper.  Isikan dengan jem nanas di atasnya.
4.       Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150°C selama 15 minit atau hingga masak.
1.     Untuk isi coklat masakan, doh yang telah di terap mestilah dibakar hingga masak, barulah di letak coklat masakan yang telah dicairkan ke atasnya.  Tunggu hingga coklat mengeras, barulah boleh disimpan dalam bekas kedap udara.

0 comments:

Post a Comment

 

Blogroll

About